راهنمای خرید سیم و کابل

یکی از مراحل مهم در ساختمان سازی، اجرای سیم و کابل است. تهیه سیم و کابل باکیفیت به انتقال جریان کمک می‌کند و موجب دسترسی برق در نقاط مختلف ساختمان می‌شود. پس هنگام خرید سیم و کابل باید به نکات کلیدی توجه کنید تا در کنار پرداخت هزینه هیچ مشکلی در ساختار ارتباطی ایجاد نشود. برق یاسین یکی از مجموعه‌های معتبر برای تهیه سیم و کابل است که با توجه به شرایط و بودجه کاربران مناسب‌ترین محصول را پیشنهاد می‌دهد. باید خرید اصولی سیم از بروز حوادث پرخطر جلوگیری می‌شود و در آینده نگرانی بابت تعمیرات یا تعویض وجود ندارد.

👈 دریافت لیست قیمت به روز و مشاوره رایگان جهت خرید انواع سینی کابل 👉

انواع سیم و کابل از لحاظ ساختار

قطعاً برای خرید سیم و کابل با انواع محصولات روبرو می‌شوید. سیم‌ها در حالت کلی به دو مدل تک رشته و چند رشته وجود دارد مدل‌های تک رشته‌ای برای توکار کاربرد دارند و سیم‌های چند رشته مناسب سیم کشی روکار ساختمان هستند. معمولاً برای برق کشی ساختمان‌های کوچک از سیم‌های تک فازی استفاده می‌کنند و مدل‌های سه فاز مناسب خانه‌های بزرگ است. پس توجه به این نکته هنگام برق کشی بسیار اهمیت دارد و مهندسین برای اجرای سیم کشی ابتدا به مساحت و متراژ خانه توجه می‌کنند.

برای مشاهده لیست قیمت برترین برندهای سیم و کابل کلیک کنید

نوع دیگر دسته‌بندی سیم و کابل‌ها، از نظر ساختار است. سیم‌ها براساس ساختار به دو دسته مفتولی و افشان تقسیم می‌شود. در ادامه با این دو مدل سیم و کابل آشنا می‌شوید:

سیم و کابل مفتولی

این سیم و کابل دارای یک هسته جامد منفرد و عایق پلاستیکی است. استحکام این مدل بسیار بالا است و اتصال باکیفیتی ایجاد می‌کند، اما به دلیل سختی زیاد، انعطاف‌پذیری کمی دارد و در صورت خمش زیاد، احتمال آسیب دیدگی آن وجود دارد. به همین خاطر، از سیم مفتولی برای مواقعی استفاده می‌کنند که مدار دارای پیچ و خمش زیاد نباشد.

سیم و کابل افشان

این سیم از تعداد رشته‌های نازک تابیده شده به هم ساخته شده است. استحکام و انعطاف‌پذیری آن بسیار مناسب است و به راحتی سیم کشی ساختمان استفاده می‌شود. همچنین نسبت به سیم‌های مفتولی نرم‌تر به نظر می‌رسد و کاربرد فراوانی دارد.

انواع کابل براساس فشار قابل انتقال

کابل‌ها براساس فشار قابل انتقال به سه مدل فشار قوی، فشار متوسط و فشار ضعیف دسته‌بندی شدند. بنابراین امکان انتخاب کابل مناسب براساس میزان ولتاژ برق امکان‌پذیر است و هر کاربر با توجه به میزان مصرف خود کابل مناسب را خرید می‌کند.

بیشتر بخوانید:  بهترین لوله های برق در بازار

کابل فشار قوی

این کابل مناسب انتقال انرژی الکتریکی در ولتاژ بالا است و به گونه طراحی شده که توانایی عبور جریان بیشتر از ۳۰ کیلو وات را دارد. از کابل‌های فشار قوی برای محیط‌های مختلف استفاده می‌کند و در صورتی قابل اجراست که جریان عبوری زیاد باشد.
ساختار کابل فشار قوی به گونه‌ای است که از یک عایق و رسانا تشکیل شده و عایق‌بندی آن بسیار کامل است.

کابل فشار متوسط

این مدل کابل برای انتقال جریان الکتریکی بین ۶ الی ۳۰ کیلووات طراحی شده است و در زمینه‌های مختلف مانند ساختمان‌های تجاری، مسکونی و صنعتی استفاده می‌شود. در واقعی زمانی که نیاز است جریان در این محدوده انتقال یابد، کابل‌های فشار متوسط به کار می‌رود.

کابل فشار ضعیف

از اسم این کابل و تعاریف قبلی می‌توان حدس زد کابل فشار ضعیف چه عملکردی دارد. این کابل مناسب ولتاژهای در محدود ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ ولت است. روی کابل از روکش‌های مختلف استفاده می‌شود و تعداد رشته‌های درون هادی آن متفاوت است. در ساده‌ترین حالت، از کابل فشار ضعیف برای مصارف روشنایی و برق کشی ساختمان استفاده می‌کنند.

انواع کابل برق از نظر جنس هسته

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که در نکات مهم خرید سیم و کابل مورد بررسی قرار می‌گیرد، جنس هسته آن است. منظور از هسته، هادی مرکز سیم و کابل است که برای داشتن رسانای بالا، بیشتر مواقع جنس فلزی برای آن در نظر می‌گیرد. رایج‌ترین رساناهای قابل استفاده برای کابل برق، شامل آلومینیوم، مس و آلیاژهای مستحکم است. در موارد زیر با ویژگی‌های متفاوت رساناها آشنا می‌شوید:
آلومینیوم: این فلز وزن سبکی دارد و نسبت به فلزات دیگر مانند مس و آلیاژهای فلزی با قیمت مناسبی ارائه می‌شود. اما رسانای کمتری دارد. همچنین آلومینیوم به دلیل انعطاف‌پذیری و شکل‌پذیری بیشتر نسبت به مس برای سیم‌های مفتول و نیمه افشان استفاده می‌شود.
مس: مس یکی از فلزات الکتریسیته عالی است که فرم‌پذیری بالایی دارد و برای هسته یا هادی کابل و سیم افشان استفاده می‌شود. معمولاً به حالت خالص استفاده می‌شود که برای عملکرد بهتر همراه با قلع یا نقره استفاده می‌شود.
فولاد: یکی دیگر از متریال‌های انتخابی برای هادی سیم، فولاد است. اما به دلیل الکتریسیته کمتر نسبت به آلومینیوم و مس بسیار کمتر استفاده می‌شود. معمولاً فولاد با فلز مس روکش می‌شود و مناسب سیم زمین یا کابل‌های نیازمند به استحکام مکانیکی به کار می‌رود.

بیشتر بخوانید:  سینی کابل PVC چیست؟

اهمیت متریال هادی در خرید سیم و کابل برق

برای خرید سیم و کابل برق باید به متریال هادی آن نیز توجه کنید. معمولاً برای ساخت هادی سیم‌ها از رساناهایی مانند مس، طلا، نقره، آلومینیوم و مس استفاده می‌شود. اما میان موارد گفته شده، فلز طلا و نقره قیمت زیادی دارد و تنها برای کاربردهای خاص قابل استفاده است. رایج‌ترین متریال هادی، فلز مس است که همراه با کیفیت، قیمت مناسبی نیز دارد. در مواقعی که اجرای تجهیزات سبک مهم شمرده می‌شود، آلومینیوم بهترین انتخاب است. اگرچه کیفیت هادی آلومینیوم به اندازه مس نیست، اما مقاومت الکتریکی آن بسیار ایده آل است و به راحتی در برابر هوا اکسید نمی‌شود.

سطح مقطع هادی سیم و کابل ساختمانی باید چقدر باشد؟

برای ساختمان‌های کوچک از سیم‌های تک فاز استفاده می‌کنند. در حالی که ساختمان‌های بزرگ‌تر با سیم‌های سه فاز برق کشی می‌شوند. در اجرای سیستم برق آشپزخانه و موتورخانه باید حین کابل کشی بین کابل‌ها حداقل دوبرابر قطر کابل فاصله باشد و انجام این کار، تنها از عهده افراد متخصص و باتجربه برمی آید. کابل برق کشی از تیر تا کنتور ورودی باید دارای سطح مقطع ۶ میلی متر مربع باشد که وجود یک رشته سیم ارت به مقطع ۲۵ میلیمتر مربع ضروری است. در تابلوهای تقسیم سیم ارت با سطح مقطع ۶ میلیمتر مربع برای هر واحد توصیه می‌شود.

موارد به سطح مقطع هادی هر قسمت‌های سیم وکابل‌های ساختمان اشاره کردیم:
سیم روشنایی ساختمان: ۱.۵ میلی متر
سیم پریز ساختمان: ۲.۵ میلی متر
سیم راه اندازی کولر آبی: ۲.۵ میلی متر
سیم راه اندازی کولر گازی: ۴ میلی متر
سیم اصلی برق: ۲.۵ میلی متر

راهنمای خرید انواع کابل برق از نظر ولتاژ

همانطور که گفتیم، کابل‌ها براساس ولتاژ به سه دسته فشار ضعیف، متوسط و فشار قوی تقسیم می‌شود. کابل‌های فشار ضعیف در سطح ولتاژ ۱۰۰ الی ۱۰۰۰ ولت قرار دارند و مدل‌های فشار متوسط با نام اختصاری MV در ولتاژهای ۱ الی ۱۰۰ کیلو ولت طراحی می‌شوند. ولتاژ مدل‌های فشار قوی بین ۱۰۰ الی ۳۴۵ کیلوولت قرار دارند که با نام اختصاری HV شناخته شده اند.
کابل‌های فوق فشار قوی نیز در بازار وجود دارد که ولتاژهای بیش از ۳۶۵ کیلو ولت برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود علامت اختصاری آن EHV است.

راهنمای خرید انواع کابل از نظر جنس عایق

یکی دیگر از نکات مهم هنگام خرید سیم و کابل برق، جنس عایق است. برای جلوگیری از اتصال الکتریکی هادی و زمین، باید از عایق و روکش استفاده شود. متریال‌های مختلفی به عنوان عایق به کار می‌رود که رایج‌ترین آن‌ها شامل TPR، PVC، پلی اتیلن، XLPET و لاستیک است.

بیشتر بخوانید:   بهترین برند لوله فلکسیبل و لوله خرطومی

راهنمای خرید انواع کابل براساس کاربرد

مروزه شاهد انواع کابل‌های برق هستیم که هر کدام برای زمینه خاص استفاده می‌شود. در این بخش به مدل‌های مختلف براساس محیطی که قرار است در آن استفاده شود، اشاره می‌کنیم:
کابل مخابراتی:
این کابل از چند زوج سیم به هم تابیده شده تشکیل می‌شود. زیرا تابش سیم‌ها از تشکیل نویز پیشگیری می‌کند و موجب جابجایی بهتر سیگنال‌های ارتباطی خواهد شد.
کابل کواکسیال:
این کابل از یک هادی داخلی تشکیل شده و یک هادی فویل خارجی روی قرار گرفته است. جداسازی این دو هادی توسط یک دی الکتریک عایق انجام می‌شود و برای کابل‌های تلویزیون از این کابل استفاده می‌کنند.
کابل زمینی:
یکی دیگر از کابل‌های پرکاربرد که در محیط‌های داخلی و ثابت استفاده می‌شود، کابل زمینی است. این مدل کابل درون خاک، داخل آب و داخل کانال به کار می‌رود و مناسب انتقال انرژی و شبکه‌های توزیع تاسیسات برقی است. در حالی که در محیط‌های دچار تحرک این محصول به کار نمی‌رود.

چه نکاتی را باید در هنگام خرید سیم و کابل ساختمانی بدانیم؟

در راهنمای خرید سیم و کابل توجه به نکات گفته شده زیر توصیه می‌شوید:
• از سیم و کابل‌های استاندارد استفاده کنید.
• به داشتن گواهینامه‌های ضروری توجه کنید.
• به سراغ فروشگاه‌های معتبر و شناخته شده بروید.
• براساس نیاز، مدل و ولتاژ سیم را انتخاب کنید.
• به میزان جریان سیم و نوع آن توجه و براسان آن سطح مقطع مناسب را انتخاب کنید.
• هادی کابل‌ها از دو فلز آلومینیوم و مس ساخته می‌شود که مدل سیم‌های مسی کیفیت بیشتر دارد.
• کابل‌های تولید شده توسط. برندهای معتبر انتخاب مطمئنی به شمار می‌آیند و حتماً به مشخصات ثبت شده روی آن دقت داشته باشید.

نتیجه گیری

در راهنمای خرید سیم و کابل توجه به نکات مهم و کلیدی بسیار ضروری است. این ابزار جهت انتقال جریان الکتریسیته کاربرد دارد و در انواع مختلف تولید می‌شود. پس برای اجرای سیم در زمینه‌های مختلف و صنایع باید به ویژگی‌ها و خصوصیات آن توجه کابل داشته باشید.
در نظر گرفتن نکات مهم این مطلب، انتخاب سیم و کابل راحت‌تر می‌شود و براساس متغیر، بودجه و مولفه ها، محصول ایده آل قابل انتخاب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *